Pentru info sună (022) 80 85 80

Inregistrare Concurs

Nume*

Nu ati introdus numele

Prenume*

Nu ati introdus prenumele

E-mail*

Introduceti adresa email

Telefon

Tipul de studii*

Nu ati introdus tipul de studii

Universitate*

Nu ati introdus denumirea factultatii/universitatii

Anul de absolvire

Ai mai fost in SUA?*

Preferinta job*

Nu ati introdus preferinta job

Preferinta locatie*

Nu ati introdus preferinta locatia

Cod verificare ( scrie suma numerelor ) 1 + 2 = *

Nu ati introdus cod pentru verificare

Video recent

0 iunie 8, 2014
Deli Lilia

Я выбрала штат Вирджиния, город Вирджиния Бич. Работала я в отеле хаускипером. С работодателями мне очень повезло. Со многими познакомилась, сдружилась, что расставания не обошлись без слёз. Так же незабываемая поездка на Ниагарский водопад. Это потрясающее зрелище. Это тысячи фотографий!!! По окончанию моей поездки в US – было небольшое ознакомоение с New York! Небоскрёбы этого города, которые ранее казались каким-то недосягаемым с голубых экранов TV теперь передо мной. Всем желаю удачи, верьте в себя и не останавливайтесь никогда!!!

citeşte mai mult
Facebook

Transport

Drumurile si regulile de circulatierural_highway_opt

Se circula pe partea dreapta. In fiecare stat al SUA sunt stabilite reguli proprii de circulatie pe drum, insa unele lucruri sunt unice pentru tot teritoriul si pot fi extrem de neobisnuite pentru turistii din Europa. Semnele care se refera la intersectie se afla dupa si nu inainte de intersectie. Respectiv, semafoarele care regleaza circulatia in intersectie se afla dupa aceasta (de obicei atirna). Soferul si pasagerul (-ii) locurilor din fata trebuie sa-si puna centura. Copiii care stau in spate de asemenea trebuie sa-si puna centura.

Regulamentul circulatiei pe benzi este desenat de obicei pe drum si nu pe semne deasupra drumului. Cotiturile din benzile din care aceasta miscare nu se prevede sunt considerate incalcari grave. Pe drumurile SUA nu exista notiunea prioritatii de dreapta a masinii. In intersectiile egale intotdeauna va atirna semnul Stop cu marcajul 4-way (din patru parti). Prioritatea trecerii unei asemenea intersectii se stabileste in ordinea rindului viu – cel care s-a oprit primul la linia de stop (indiferent de directie) acela va traversa intersectia.

La fiecare semn Stop este nevoie de frinat cu o oprire completa de 3 secunde. La aparitia sunetelor de sirena este nevoie sa trageti pe dreapta si sa opriti, chiar daca masina care emite sunete se afa pe alta strada. Daca masina cu sunete si girofar s-a aflat imediat in spatele dumneavoastra si s-a oprit odata cu dumneavoastra – aceasta este politia. Exista multe tipuri diferite depolitisti, insa indiferent de tipul lor nu se permite sa iesiti din masina. Trebuie sa opriti motorul si sa asteptati cind insusi politistul se va apropia si va explica motivul opririi. In cazul unei incalcari va fi scrisa o amenda care va putea fi achitata prin intermediul bancii.

Manevrele cele mai principiale care pot fi admise sau interzise in dependenta de stat sunt:

  • Cotitura de stinga (numita si u-turn)
  • Cotitura la dreapta pe rosu (dupa lasarea trecerii pietonilor si a mijloacelor de transport care merg drept inainte)

O regula neconventionala este posibilitatea de a depasi viteza nu mai mult de 16 km la ora. Mai mult de atit, exista unele regiuni (de obicei linga obiectele de interes turistic si rezervatiile indiene) unde chiar si pentru depasirea vitezei cu citiva km se poate incasa amenda.

Taxi-ultaxi_opt

Taxi-ul ca mijloc de transport este foarte popular in SUA. In orasele mari de genul New-York-ului pe strazi nu se mai vad celelalte masini printre taximetre. Pentru a va folosi de serviciile unui taxi intr-un oras mare este suficient sa ridicati mina stind pe marginea trotuarului – masina libera cea mai apropiata se va apropia imediat. In locatiile putin populate sau neurbane va fi nevoie sa chemati taxi prin telefon.

Parcurile de taxi-uri au de obicei numere de telefon simple care se memorizeaza usor de genul 777-7777 (666-6666). Pentru a chema o masina trebuie sa comunicati locul unde va aflati si unde intentionati sa mergeti. Dispecerul de telefon poate totodata numi si pretul aproximativ al calatoriei. In taxi-urile americane pasagerii se aseaza, de regula, pe bancheta din spate (pina la 3 persoane). Ba chiar in unele locuri soferul si pasagerii sunt separati de un grilaj special sau sticla.

Plata serviciilor de taxi se efectueaza in numerar sau prin carti de credit. Marea majoritate a masinilor accepta cardurile sistemelor renumite – Visa, Mastercard, American Express. Tariful se stabileste pentru fiecare cota de kilometru (de obicei 1/1346) sau pe minut, exista suplimentar extra-taxe pentru bagaje mari, animale, ajutor la incarcare, calatorie de noapte etc. Pretul exact al calatoriei apare pe taxometru dupa introducerea unor coeficienti de corectare de catre taximetrist. O calatorie cu durata de jumatate de ora va costa cel putin 35 de dolari. In afara de suma indicata se practica lasarea bacsisului in marimea de 10-15 % din suma de platit. Taximetristul este obligat dupa efectuarea platii sa emita un bon de plata. In vederea evitarii jafurilor, soferii de taxi-uri nu detin la ei sume mari de bani, de cele mai multe ori ei nu pot sa dea rest mai mult de 50 de dolari.

Caile ferate si trenurile in SUA

Comunicarea pe cale ferata este extrem de putin populara in SUA. Un numar relativ mic de pasageri alege trenul in calitate de mijloc de circulatie, deoarece tarifele deseori corespund cu preturile biletelor la avion. In afara de aceasta, avind in vedere teritoriul semnificativ al SUA, calatoriile cu trenul pot dura foarte mult timp. Compania nationala de trenuri Amtrak este deja de multi ani subventionata, iar dezvoltarea comunicarii prin intermediul cailor ferate se remarca doar la transportarea incarcaturilor mari.

Calatoria cu trenul este destul de scumpa. De exemplu, cel mai ieftin bilet de la New-York la Washington (mai putin de 500 de km) va costa $70. Calatoria din New-York  la Chicago va costa $120-150. Cu atit mai mult cu cit este vorba despre locuri de sezut in vagonul comun. Calatoria in compartiment lux va costa de 1,5-2 ori mai scump. Biletele se vind atit pe site-ul companiei cu achitarea prin carte de credit, cit si nemijlocit la case.

Sistemul de autocare in SUA

Autocarul este al doilea ca importanta tip de transport pe uscat dupa automobilele private. Dupa volumul de transportare autobusele depasesc cu mult trenurile. Transportatorul cel mai mare si aproape monopolist este compania Greyhound cursele care leaga toate orasele principale si obiectele turistice din SUA si Canada.

Autocarele sunt confortabile, cu aer conditionat, locuri comode, veceuri, compartiment mare pentru bagaje. Biletele se vind atit pe site-ul oficial al companiei, cit si direct la casele statiilor de autobus respective.

Biletele sunt destul de scumpe, insa daca veti calatori in zile lucratoare si veti face comanda de bilet cu cel putin de 5 zile in prealabil pretul va scadea substantial (pina la 25-40 %). Pretul mediu al unei calatorii din New-York la Washington fara promotii si reduceri este de $ 55, Chicago – Houston $ 120-140.

Durata calatoriei intre orasele mari ale SUA:

  • Din New-York: la Washington – 4 ore, Chicago – 16 ore, Los-Angeles – 64 de ore, Las-Vegas – 56 de ore, Miami – 26 de ore.
  • Din Denver: la Washington – 40 de ore, New-York – 44 de ore, Las-Vegas – 16 ore, Los-Angeles – 23 de ore, Miami – 52 de ore.

Avionulus-airways-raising-rates-image_opt

Cea mai rapida si deseori cea mai convenabila modalitate pentru calatoriile interurbane de distanta lunga in SUA  este avionul. Calatoria de la coasta la coasta dureaza in jur de 6 ore de la est spre vest si 5 ore de la vest spre est (variatia datorindu-se vinturilor) comparativ cu zilele necesare pentru transportul pe uscat. Majoritatea oraselor in SUA sunt deservite de unul sau doua aeroporturi. Multe orase mici dispun de asemenea de unele servicii aeriene pentru pasageri, cu toate acestea s-ar putea sa fie nevoie sa tranzitati un aeroport-pivot major pentru a ajunge acolo. In functie de unde porniti va poate costa mai ieftin sa mergeti cu masina spre un oras mare din apropiere de unde sa zburati sau, invers, sa zburati intr-un oras mare de linga destinatia dumneavoastra si de acolo sa inchiriati o masina.

Companiile aeriene majore concureaza pentru atragerea clientilor pe rutele principale, astfel incit calatorii dispusi sa faca rezervare cu doua-trei saptamini in avans pot negocia un pret bun. Totusi majoritatea destinatiilor mai mici sunt deservite de una sau doua linii aeriene regionale, iar preturile la ei pot fi scumpe.

Companiile aeriene low-cost incep sa domine tot mai mult. Southwest Airlines este cea mai mare si cea mai cunoscuta de acest gen. Exista numeroase metode de a economisi cu zborurile in cadrul Statelor Unite. Vezi Calatorii aeriene ieftine in America de Nord.

Serviciul de inchiriere a masinilor09-red-fastback-mustang_opt

Inchirierea unei masini in SUA costa de obicei undeva intre $20 si $100 pe zi pentru un sedan obisnuit, in functie de tipul masinii si locatie, cu ceva reduceri pentru inchirieri cu durata de o saptamina. Principalele agentii de inchiriere sint Enterprise Rent-A-Car (+1 800 RENT-A-CAR);Hertz (+1 800 230 4898); Avis (+1 800 230 4898); Thrifty Car Rental; si Dollar Rent a Car. Nu exista agentii nationale mari low-cost de inchiriere a masinilor, in schimb in fiecare oras exista de obicei cel putin cite una de acest gen. Citeva companii low-cost de inchiriere a masinilor, limitate de obicei la regiuni ale tarii, sunt Advantage Rent A CarE-Z Rent-A-Car (+1 800 277 5171) si Fox Rent A Car. Modalitatile cele mai simple de a le gasi sunt internetul si Paginile Aurii. O retea raspindita pe larg este Rent-A-Wreck (+1 800 944 7501), care inchiriaza masini uzate la preturi semnificativ mai mici. Majoritatea agentiilor de inchiriere au sedii centrale in orasele principale, precum si oficii la aeroporturile majore. Nu toate companiile permit ridicarea masini  intr-un oras si lasarea ei in altul (cele care permit taxeaza suplimentar aproape intotdeauna pentru privilegiu); concretizati cu agentia de inchiriere cind faceti rezervarea.

Un factor care poate deseori influenta pretul inchirierii dumneavoastra de masina va fi locatia. Uneori inchirierea unei masini la locatia unui aeroport va costa de 3 ori mai mult decit inchirierea aceleiasi masini (de la aceeasi companie) la o locatie din centrul orasului. In alte regiuni locatia aeroportului va fi mai ieftina. Site-uri on-line de calatorii precum Orbitz sau Expedia pot fi utile pentru a compara preturile cele mai bune si a face rezervari.

Majoritatea agentiilor de inchiriere accepta un Permis International de Conducere doar daca este prezentat impreuna cu un permis de conducere valabil din tara dumneavoastra. S-ar putea sa doriti sa va inscrieti in vreun club auto inainte sa incepeti o calatorie de amploare pe drumurile americane. Totodata posesia unui telefon mobil este o idee buna. Majoritatea agentiilor de inchiriere au un soi de program de deservire la drum in caz de urgenta, insa pot avea acoperire neuniforma in regiunile indepartate. Clubul cel mai mare si mai popular in Statele Unite este Asociatia Americana a Automobilistilor (American Automobile Association, 1-800-391-4AAA), cunoscuta ca „ ATriplu”. Detinerea calitatii de membru pe durata unui an costa in jur de $60. Membrii AAA beneficiaza de asemenea de reduceri la multe hotele, motele, restaurante si atractii; ceea ce poate face sa merite obtinerea calitatii de membru chiar daca nu conduceti masina.

Ca o alternativa, Better World Club (1-866-238-1137) ofera taxe si beneficii identice ca AAA cu servicii adeseori prestate in timp util, in plus este o alegere mai eco-prietenoasa (1% din venit este donat programelor de curatare a mediului inconjurator). Tineti cont si de faptul ca unele cluburi de automobolisti din afara Statelor Unite au legaturi de parteneriat cu AAA permitind membrilor clubului din afara Statelor Unite sa profite din plin de programele AAA de deservire la drum si de reduceri. Printre aceste cluburi se numarar Asociatia Canadiana a Automobilistilor (Canadian Automobile Association), Asociatia Automobilistilor din Regatul Unit (The Automobile Association in the UK), si ADAC in Germania.

De asemenea pentru turistii internationali, retineti ca majoritatea turistilor americani care inchiriaza masini isi vor acoperi cheltuielile in caz de pierdere sau daune ale masinii inchiriate prin cartea lor de credit sau polita de asigurare a propriului lor autoturism personal. In lipsa unei polite potrivite de acoperire a cheltuielilor in caz de pierdere/ daune, ati putea fi responsabili pentru costul intreg al masinii daca a fost scoasa din gestiune in urma unui accident.

Pentru turistii straini fara carte de credit a Statelor Unite polita de asigurare a exceselor cu inchirierea de masina, inclusa in politele de asigurare ale Cartii de Credit Internationale de Calatorie nu se poate aplica in acest scop. De aceea se recomanda procurarea unei polite de acoperire a cheltuielilor in caz de pierdere / daune si a unei asigurari suplimentare pentru asumarea responsabilitatii civile, ceea ce poate adauga pina la $30 pe zi la pretul de inchiriere. De mule ori, daca vizitati site-ul companiei de inchirieri si identificati tara dumneavoastra de origine, vi se va oferi informatie precisa care include polita de acoperire a cheltuielilor de pierdere /daune si asigurarea pentru asumarea responsabilitatii civile.