Pentru info sună (022) 80 85 80

Inregistrare Concurs

Nume*

Nu ati introdus numele

Prenume*

Nu ati introdus prenumele

E-mail*

Introduceti adresa email

Telefon

Tipul de studii*

Nu ati introdus tipul de studii

Universitate*

Nu ati introdus denumirea factultatii/universitatii

Anul de absolvire

Ai mai fost in SUA?*

Preferinta job*

Nu ati introdus preferinta job

Preferinta locatie*

Nu ati introdus preferinta locatia

Cod verificare ( scrie suma numerelor ) 1 + 2 = *

Nu ati introdus cod pentru verificare

Video recent

0 iunie 8, 2014
Ababii Evghenii

Pentru mine, America a fost o experienţă bună în plan de organizare a timpului, cheltuielile de bani. Ocazia de a încerca să răzbat singur fără ajutorul nimănui într-un mediu absolut străin. Am fost plăcut surprins de amabilitatea și trăsăturile diferite a altor naţiuni, etnii, cu care ne-am întâlnit acolo. Mi-am făcut prieteni și cunoscuţi participanţi ai acestui program din alte ţări

citeşte mai mult
Facebook

Recomandari

Interactiunea cu localnicii

O atentie deosebita trebuie acordatala respectarea legislatiei locale. Comunitatea americana lupta de mult timp si cu succes pentru o cultura juridica generala si apararea drepturilor sale, ceea ce cu luarea in consideratie a necunoasterii de catre un strain a sistemului legislativ local adeseori foarte incurcat, cladit pe antecedente, poate duce la consecinte triste.

Consecintele triste pot fi generate de utilizarea unor eufemizme de genul „negru”, „afro-american”, sau „garcon” in loc de „chelner”.

O atentie deosebita trebuie acordata la „stilul american” de comportament intre sexe. America este bastina miscarii pentru drepturile femeii, iar organizatiile feministe de toate felurile posibile au o influenta enorma. De aceea semnele de atentie cu care suntem obisnuiti pot fi interpretate cu totul altfel – incercarea de a tine usa deschisa pentru o doamna, de a o lasa sa treaca inainte sau de a-i oferi mina la iesirea din autobus, de a o ajuta sa imbrace paltonul si asa mai departe pot fi interpretate ca hartuire sexuala (harassment), iar aceasta inseamna un proces de judecata aproape garantat. De aceea cu doamnele necunoscute trebuie sa va purtati strict neutru. Situatia este la fel de delicata si cu persoanele cu orientare sexuala netraditionala, de aceea merita sa luati in calcul toate aceste aspecte pentru a va forma linia propria de comunicare.

Autoritatilor SUA „le place” mult sa desfasoare tot soiul de promotii si campanii pan-nationale posibile, cu mentiunea ca daca lupta impotriva fumatului, de exemplu, sau protectia mediului inconjurator arata destul de civilizat si aduc roade palpabile (chiar daca nu atit de evidente), atunci unele alte aspecte ale propagandei locale il lasa de obicei pe turist nedumerit. De exemplu, lupta pentru cultura generala a dus la aparitia pe drumuri a unor inscriptii explicative lungi in locul semnelor de circulatie. A le citi in viteza (iar altfel aici nici nu se circula) este deseori aproape imposibil, in timp ce nerespectarea normelor indicate pe ele poate duce la amenda sau o pierdere semnificativa de timp la drum. Totodata, pictogramele menite sa simplifice orientarea in oras (de exemplu, indicatoarele clare pentru toata lumea pentru trecerea subterana sau cafenea sunt inlocuite de bannere lungi sau si mai rau – de abreviatii complet neclare pentru strain) dispar treptat.

Politetea

Este politicos sa stringeti mina cind faceti cunostinta cu cineva sau cind sunteti prezentat cuiva. Acest lucru se omite de obicei in situatiile mai putin oficiale.

In afara cazurilor cind este foarte aglomerat, lasati spatiu personal de lungimea unui brat intre dumneavoastra si ceilalti. Sarutul in public cum se obisnuieste in unele parti ale Europei nu se practica. Cel mai bine este sa va conduceti dupa comportamentul celor din jur fata de dumneavoastra. Ca rezultat al istoriei de discriminare a raselor si a eforturilor moderne orientate spre atingerea egalitatii americanii sunt in mod exceptional sensibili la chestiunile de rasa. Daca trebuie sa faceti referinta la rasa termenii de negroid sau american african, asiatic, latinoamerican sau hispanic, american nativ sau american indian si alb sunt acceptabili.

Reguli de fotografiere

Este interzisa fotografierea in metro si pe podurile oraselor mari din cauza luptei cu terorismul.

Instalatia sanitara

Un aspect caracteristic este o constructie diferita a multor dispozitive si echipamente de instalatie sanitara. De exemplu, in toaleta apa se afla intotdeauna in ceasca de jos, ceea ce trezeste la unii turisti banuieli ca ar fi stricata. Multe dispozitive din institutiile publice se activeaza doar cind se apropie miinile de ele. In statele de nord-vest deseori se poate intilni instalatie sanitara „de tip britanic” cu supape separate in chiuveta, dar fara nici o supapa la cada.

Data si timpul

Multa lume este incurcata de sistemul american de scriere a datei „de la coada la cap” (mai intii luna, apoi ziua, apoi anul) si folosirea schemei de 12 ore de marcare a timpului (sistemul de 24 de ore este utilizat doar de militari, americanul de rind nu se descurca deloc cu el).

O mare incurcatura este generata si de numarul mare de fuse orare in tara, care se complica si mai mult odata cu schimbarea orei. Intotdeauna trebuie sa concretizati despre care timp este vorba. Aceasta cu mentiunea ca deseori se foloseste nu marcarea numerica a diferentei de fuse orare, ci abreviatia zonelor de timp (AST – Atlantic Standard Time, PDT – Pacific Daylight Time, AKDT – Alaska Daylight Time etc.), ceea ce complica si mai mult lucrurile.

Sistemul de unitati

Sistemul de unitati si cintarire este cel imperial al tolului, cu unele diferente locale mici (1 mila = 1,6 km, 1 pound = 454 gr, 1 picior (1 foot) = 30,48 cm, 1 ounce = 28,35 grams, 1 gallon = 3,79 litri, 1 inch =2,54 cm etc.)

Temperatura

0 grade Celsius (0 C) = 32 grade Fahrenheit
29 grade Celius (20 C)  = 68 grade Fahrenheit
35 grade Celsius (35 C)  = 95 grade Fahrenheit